Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk beraberindeki heyetle birlikte 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nu ziyaret ett

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk beraberindeki heyetle birlikte 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nu ziyaret ett

Yücetürk konuşmasında federasyon olarak  engelli  bireyler için ekonomik ve sosyal  açıdan yıllardır mücadele ettiklerini ifade ederek  14 maddelik talepler listesini Bakan Gardiyanoğlu’na sundu.

2006 yılından bu yana tek bir engellinin kamuya istihdam edilemediğine dikkat çeken Yücetürk,  engellilerin sorunlarının çözülmesinde koordinatör bakanlık  olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na engelli istihdamının önünün açılmasında büyük görev düştüğünü söyledi.
Engellilerin sorunlarını çözecek  bir Engelli Dairesinin kurulması gerektiği görüşünü paylaşan Yücetürk, engellilerin ulaşım ve dolaşım sorunlarına da  değinerek 2016 yılında İmar Yasası altında engelli standartları tüzüğünün çıktığını ancak hiçbir şey yapılamadığını kaydetti.

18 Yaş Üstü  Engelli Rehabilitasyon Merkezleri’nin eksikliklerinin  giderilmesi   ve  yakında açılması planlanan  Engelsiz Yaşam Evi’inin  acilen tamamlanmasını   talep eden Yücetürk,  Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altındaki tüzüklerin  iyleştirilmesini istedi.

Gardiyanoğlu:Engelli bir bireye iş vermek  bir lütuf değil, hizmettir 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu da konuşmasında, kamuya otuz engellinin istihdam edildiğini   ve bu istihdam listesinin sivil toplum örgütlerinden iletildiğini  ifade etti.   Ocak ayında 20 engelli kişinin daha kamuya  istihdam edileceğini kaydeden Gardiyanoğlu sayının elliye tamamlanacağını söyledi. 
 
Devlet olarak engelli bireylere katkı yaptıklarını dile getiren Gardiyanoğlu: "Engelli bir bireye işvermek bir lütuf değildir, bir hizmettir." şeklinde konuştu.
 Engelsiz Yaşam Evi’nin ihale sürecini yakından takip ettiğini, "30 Aralık gecesi ışıklarını açacağım" sözünü yerine getirmek için çalıştığını  belirten Gardiyanoğlu, yaşam evinin 2024 yılında faaliyete koyulmasında kararlı olduğunu yineleyerek , Yaşam Evi’nde   Vakıflar İdaresi, KEİ ve özel sektör işbirliği ile bir yönetim kurulacağını ifade etti. 
 
 Rehabilitason merkezlerinin  eksikliklerini  yerinde gördüğünü  ve hassasiyetinin bulunduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, merkezlerin ihtiyaçlarının tamamlanması ve Engelliler ile ilgili yasal mevzuatın iyleştirilmesi konusunda da üzerine düşen görevi yapacağını söyledi.

2024 yılında Yenierenköy bölgesine bir on sekiz yaş üstü rehabilitasyon merkezi kazandırmayı hedeflediklerini  anlatan Gardiyanoğlu, engelli sorunlarının lafla değil icraatla çözülebileceğini belirtti. 

Gardiyanoğlu,  Çalışma Dairesi’ne kayıtlı ,  yanında bakıcısı olan engellilere  bakıcıları için devlet tarafından  sosyal güvenlik desteği verilmesi için  İhtiyat Sandığı Dairesi ile  işbirliği içinde çalışma başlattıklarını kaydederek,  benzer desteğin otizmli  bireylerin gölge öğretmenleri için de yapılabileceğini sözlerine ekledi.
 

Print
Posted: Ara 4, 2023,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345